Paragraf Soruları

Sevgili gençler bilindiği gibi KPSS, TYT, DGS, ALES sorularını ÖSYM hazırlıyor ve bu sınavlarda çıkan paragraf soruları arasında biçim, nitelik, tarz yönüyle hiçbir fark yoktur. Bu demek oluyor ki bu sınavlardan herhangi birine hazırlanan öğrenciler aşağıda verdiğimiz ÖSYM tarzı yeni nesil paragraf soruları çözebilir. Bazı öğrenciler paragraf soru bankası kolay paragraf soruları ararken bazıları da zor paragraf soruları aramaktadır. Burada bulunan paragraf soruları Türkçebaz soru bankasından alınmış olup tam ÖSYM seviyesinde ve tarzındadır. Bu soruları çözdükten sonra sitemizden cümlede anlam ve sözcükte anlam sorularını da mutlaka çözün.

Türkçebaz / Yusuf Kenan DURMUŞOĞLU

PARAGRAF YORUMU

PARAGRAFTA YAPI

 

Paragraf Netleri Nasıl Artar?

Paragraf netlerinizin artması için 5 anahtar kelimemiz var: “sabır”, “istikrar”, “süreklilik”, “kararlılık”, “inanç”.
Kaslarınızı geliştirmek için spor salonuna gittiğinizi düşünün. Kaslarınız nasıl ve ne kadar sürede gelişir? En az on ay, haftanın belli günleri spor salonuna sürekli giderseniz on ayın sonunda kaslarınız yavaş yavaş belirginleşmeye başlar. Devam ettiğiniz sürece kaslarınız daha da sertleşir ve kütle kazanır. Peki spora başladığınızın ertesi günü kasınızda bir değişiklik bekler misiniz? Böyle bir beklenti gerçekçi midir? Elbette değildir. İşte paragrafta gelişim de tam olarak böyledir. Öğrencilerin en büyük hatası kısa zamanda iyi bir sonuç almayı beklemeleridir. Dil bilgisinde evet bu mümkündür ama paragrafta maalesef mümkün değildir. Netlerinizi artırmak için senenin başından sonuna kadar her gün ama istisnasız her gün 30 paragraf sorusu çözmelisiniz. Paragraf çözmeye 1 Eylül’de başlasanız 1 Haziran’da bıraksanız tam 10 ay boyunca aralıksız paragraf çözmüş olursunuz. Her gün 30 paragraf çözerseniz bu 10 ayda, 9 bin paragraf sorusu çözmüş olursunuz ki bu inanılmaz bir rakamdır. Böylece senenin sonunda paragraftan kolay kolay soru kaçırmayacak düzeye gelirsiniz merak etmeyin.

Paragraf Sorularını Çözerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

1. Önce soru kökünü oku, paragrafın ne istediğini anla, sonra paragrafa geç.
2. Paragraf sorularını çözerken ya da kitap okurken anlamını bilmediğin kelimelerin anlamını
sözlükten öğren ve defterine not al. Belli aralıklarla tekrar et ve yeri geldikçe günlük yaşamda bu kelimeleri kullan. Sözcük dağarcığın ne kadar geniş olursa paragrafları da o kadar kolay anlarsın.
3. Paragrafta anlatılan düşünce, görüş sana ters gelebilir ancak yine de paragrafta anlatılanları doğru kabul edip soruyu o paragrafa göre çözmelisin.
4. Uzun paragraflar gözünü korkutmasın, en kolay olanlar genellikle uzun olanlardır.

Yusuf Kenan DURMUŞOĞLU

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git