Paragraf Yorumu Test – 1

Paragraf Yorumu Test 23

Tebrikler - Paragraf Yorumu Test 23 adlı sınavı başarıyla tamamladınız. Sizin aldığınız skor %%SCORE%% en yüksek skor %%TOTAL%%. Hakkınızdaki düşüncemiz %%RATING%%
Yanıtlarınız aşağıdaki gibidir.
Soru 1
Şair, eşyayı kendi dışındaki aydınlıkta seyretmeye katlananlardan değildir. Beyninin içinde bir güneş parçalanmış gibi o, her şeyi kendi aydınlığından görür. Bu itibarla bir çocuğa benzer. Çocuğa benzediği için de dokunduğu şeylere bir sır ve masal çeşnisi verir. Eşyanın büyüsünü, sırrını şekillerin arkasındakini bulmaya çalışır, bulamadığı zaman hayal gücünün yardımıyla icat eder. Bu parçaya göre aşağıdakilerden hangisi sözü edilen şairin eşyaya bakışını yansıtmaz?
A
Matem havasına bürünür evim; lambalar fersiz, vazoların boynu bükük.
B
Güneş ısıtmaz artık bu kenti, masam soğuktan tir tir titriyor.
C
Yağmurlar uğramaz olur senden sonra, şemsiyem köşesinde içine kapanık.
D
Ses vermezler alaca karanlıkta kitaplar, küserler sensiz bahara.
E
Al hançeri öldür beni, artık yaşayamam, geçtim bu candan.
1 numaralı soru için açıklama 
Soru 2
Ben Türkçenin ezelî bir aşığıyım. Hepimiz öyle değil miyiz? Türkçeyi farklı dönemlerde, farklı elbiselerle, farklı şekillerde gördüm ve sevgilimi o şekiller, o elbiseler altında kendi özünde sevdim. Ben eski Bâbıâlî kâtiplerinden işittiğim süslü dili sevdiğim gibi Aksaray’da karpuz sergisinde müşteri ayartmak için çığırtkanlık eden Türk delikanlısının türlü zarafetlerle dolu olan Türkçesini de sevdim. Ben, Divan edebiyatının gazelleriyle mest oldum fakat sevgili İzmir’imin ismini yâd ettikçe ciğerimi sızlatan sevgili İzmir’in İkiçeşmelik kızının incir işlediği esnada okuduğu Türkçe şarkıya da mest oldum. Böyle düşünen biri Türkçeyle ilgili aşağıdakilerden hangisini söylemiş olamaz?
A
16. yy.da İstanbul'un kırsal kesimlerinden kentin merkezine doğru gidildikçe o güzelim Türkçe; yerini yozlaşmış, yapay bir dile bırakır.
B
13. yy.da yaşamış Yunus Emre'nin şiirlerinden ayrı, ondan yüzyıllar sonra yaşamış olan Fuzuli'nin şiirlerinden ayrı bir tat alırım.
C
Dil, canlı bir varlıktır, zaman içinde onun değişmesini farklı kültürlerden etkilenmesini normal karşılıyorum.
D
Ben, Orhun Kitabeleri'ndeki Türkçeyi nasıl sevdiysem Nedim'in şarkılarındaki Türkçeyi de aynı şekilde sevdim.
E
Gazeller de türküler de Türkçenin farklı şekilleriyle yazılır, ikisi de Türkçedir ve bu yüzden birini diğerinden üstün tutmam.
2 numaralı soru için açıklama 
Soru 3
Nurullah Ataç, edebiyat ve kültür hakkında çok sağlam değerlere sahiptir ve bu sağlam bilgi üzerinde çeşitli düşünce denemeleri yapmıştır. Onun yazıları, okuyucuyu -fikirleri paylaşsın paylaşmasın- onunla birlikte düşünme çabasına yöneltir. Ataç, hükümleri her zaman tartışmak gerektiğine inanmıştır. Dil ve edebiyatı eğitim meselesi olarak ele alışında da aynı tavır söz konusudur. O; sadece bu meseleler hakkında teorik yazılar yazan biri olarak değil bir öğretmen olarak da eğitimdeki sorunları tespit etmiş, bir kısmı uygulanabilir, bir kısmı da ütopik olarak kalacak bazı teklifler getirmiştir. Bu parçadan Nurullah Ataç ile ilgili aşağıdakilerden hangisi çıkarılamaz?
A
Yazıları okuyucuyu düşünmeye sevk eder.
B
Başkalarıyla fikir alışverişine önem verir.
C
Dil ve edebiyat üzerine teorik yazıları mevcuttur.
D
Sadece dil ve edebiyat meselesi üzerine teorik yazılar yazmıştır.
E
Eğitimdeki sorunlar için uygulanması pek de mümkün olmayan çözüm teklifleri sunmuştur.
3 numaralı soru için açıklama 
Soru 4
Severim gerçekçi edebiyatı. Bu yaşa değin en çok onun ürünlerini, o yolda yazılmış hikâyeleri, romanları, hep o çığırı öven denemeleri, eleştirileri okudum. Bir hikâyede, bir romanda anlatılanların, gerçekte olanlara benzememesi; çok kimseler gibi benim için de büyük bir suçtur. Peri masallarından, dev masallarından çocukluğumda bile pek hoşlanmadım. Olmayacak şeyler, benzerleri görülmeyecek insanlar anlatan hikâyeler arasında beğendiklerim yoktur demeyeceğim ama onlarda da hep gerçeği aradım. Aşağıdakilerden hangisi yazarın bu parçada savunduğu anlayış ile yazılmıştır?
A
Kelebek ve uğur böceği bir gün salyangoza, "Sevgili arkadaşımız!" demişler. "Hani evim renkli olsun diyordun ya biz çaresini bulduk. Ressam bir tırtıl var. Seni ona götürürsek eğer evini rengârenk boyar."
B
Bir yılbaşı gecesi halk evinde toplantı var. Davetliler grup grup geliyorlar. Ortaokul müdürleriyle beraber oturan öğretmen yardımcısı Nihal, kapının her açılışında heyecanlanıyor. Birini beklediği her hareketinden belli.
C
Bir gün Oğuz, ormanda, at sürülerini ve halkı yiyen bir canavar "gergedan" la karşılaşır; üç gün sonra onu öldürür. Başka bir gün, Tanrıya yalvarırken, gökten mavi bir ışık arasında düşen güzel bir kız görür; onunla evlenir.
D
Tek başına koca bir dağ yarılır mı? Yarılır. Ferhat gibi âşık olan yarar bu dağı. Bu aşk dağı da yarar, göğü de yere indirir. Almış balyozu eline Ferhat, çıkmış Şahinkaya’ya. Vurdukça ferahlamış, taşlar bileklerinde erimiş.
E
Kerem, düğmeleri nasıl çözeceğini düşünüyordu. Tekrar denerken en sonunda kocaman bir ah çekti ve Kerem ağzından çıkan ateş ile birdenbire cayır cayır yanmaya başladı. Külleri yere döküldü.
4 numaralı soru için açıklama 
Soru 5
(I) Ebeveynlerin, erkek çocuklarını yetiştirirken "Erkek adam yapar." anlayışı, bugünkü kadın cinayetlerinin temelini oluşturuyor. (II) Sadece bu yıl, 440 kadın bu yanlış anlayışın ve eğitimin kurbanı oldu. (III) 1440 çocuk, henüz masal çağındayken bu şiddete tanık oldu ve annesiz kaldı. (IV) Bu çocuklar, yaşadıkları travmaları yardım almadan üzerlerinden kolay kolay atamayacaklar. (V) Onların yarasını sarmak adına toplum olarak hepimiz bir şeyler yapmalıyız. Bu parçada anlatılanların asıl nedeni numaralanmış cümlelerin hangisinde belirtilmiştir?
A
I.
B
II.
C
III.
D
IV.
E
V.
5 numaralı soru için açıklama 
Soru 6
Sanatçının yazıları, onun anlık düşüncelerini yansıtır. Sanatçının zaman içinde pek çok fikrinin değiştiği görülür. O, insanın ilerleyen zaman içinde düşüncelerinde farklılaşma olmasını son derece tabiî ve gerekli bulur. Bunu, insanın gelişmeye açık olması şeklinde değerlendirdiği için kendi düşüncelerine her zaman şüpheyle bakar. Düşüncesi bir öncekini reddederek değişir, gelişir. Sürekli soru sorarak önceki fikirlerini reddederken hüküm vermekten kaçınır. Dogmatizme karşıdır. Kitaplarından birine "Ararken" adını vermesi bile onun sürekli bir arayış içinde olduğunu göstermektedir. Bu parçada sözü edilen sanatçıyla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisine ulaşılamaz?
A
Gelişmeye açık bir sanatçı olduğundan düşüncelerinde değişiklik görülmesi doğaldır.
B
Düşüncelerinin doğruluğundan hiçbir zaman emin olamamıştır.
C
Ailesinden edindiği değerlere ve inançlara yürekten bağlıdır.
D
Düşünceleri arasında tezatlık görülebilir.
E
Yazılarında kesin bir karara varmaktan yana değildir.
6 numaralı soru için açıklama 
Sınavı tamamlamak için butona tıklayınız, yanlışlarınız gösterilecektir. Sonuçları al.
6 tamamladınız.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git