Noktalama İşaretleri Test – 2

Noktalama İşaretleri Test 117

Tebrikler - Noktalama İşaretleri Test 117 adlı sınavı başarıyla tamamladınız. Sizin aldığınız skor %%SCORE%% en yüksek skor %%TOTAL%%. Hakkınızdaki düşüncemiz %%RATING%%
Yanıtlarınız aşağıdaki gibidir.
Soru 1
Bir yazı okudum geçenlerde. Bir gazetede mi ?(I) bir dergide mi çıktı? Kimindi ?(II) Unuttum şimdi .(III) Yalnız şunu biliyorum, beğenmedim o yazıyı. Yalnız beğenmemek değil, iyice kızdım. Tepem attı. Yazar -şu "ağırbaşlı", "bilgin" denen kimselerden olacak -(IV) öğütler veriyordu gençlere .(V) Kitabı nasıl okumalı, onu anlatıyordu. Bu parçadaki numaralanmış noktalama işaretlerinden hangisi yanlış kullanılmıştır?
A
I
B
II
C
III
D
IV
E
V
1 numaralı soru için açıklama 
Soru 2
Adana'da bir baba üniversiteye başlayan kızına "Benim çöpçü olduğumu kimseye söyleme, seninle alay etmesinler". diye tembihler. Bunun üzerine kızı üzerinde çöpçü kıyafeti varken, her yanı toz toprak içindeyken babasının elini öptüğü bir fotoğrafı şu notla birlikte sosyal medyada paylaşır: "Bu fotoğrafta gördüğünüz harika insan benim babam ve ben onunla gurur duyuyuyorum." Bu parçada, aşağıdaki noktalama işaretlerinden hangisi yerinde kullanılmamıştır?
A
Tırnak işareti ("...")
B
Virgül (,)
C
İki nokta (:)
D
Nokta (.)
E
Kesme işareti (')
2 numaralı soru için açıklama 
Soru 3
Maria, şahadet parmağını sallayarak gülüyor ( ) ( ) Hayır dostum ( ) hayır. ( ) diyordu. Bu cümlede parantezlerle belirtilen yerlere aşağıdakilerden hangisinde verilen noktalama işaretleri sırasıyla getirilmelidir?
A
(.) (-) (,) (-)
B
(:) (") (,) (")
C
(.) (") (,) (")
D
(:) (") (!) (")
E
(:) (-) (.) (-)
3 numaralı soru için açıklama 
Soru 4
Kadın ( ) gözlerini sabit bir noktaya dikip uzun uzun düşündükten sonra ( ) Benim beklediğim aşk başka ( ) ( ) dedi. Bu cümlede parantezlerle belirtilen yerlere aşağıdakilerden hangisinde verilen noktalama işaretleri sırasıyla getirilmelidir?
A
(,) (") (.) (")
B
(,) (-) (.) (-)
C
(,) (:) (.) (.)
D
(;) (") (...) (")
E
(-) (-) (!) (.)
4 numaralı soru için açıklama 
Soru 5
Yazar ( ) metin tahlilini görev edinmiş ( ) Türk edebiyatının değişik dönemlerinden seçtiği şiir ( ) hikâye ve tiyatro eserlerini tahlil etmiştir. Yukarıda parantezlerle belirtilen yerlere aşağıdakilerden hangisinde verilen noktalama işaretleri getirilmelidir?
A
(,) (:) (,)
B
(-) (-) (,)
C
(;) (;) (,)
D
(,) (;) (,)
E
(,) (,) (,)
5 numaralı soru için açıklama 
Soru 6
Sokrates’(I)e “(II) Otuz zalimler, seni ölüme mahkum etti.” dendiği zaman “Tabiat da onları ,(III) mahkum etti .(IV) ” demiş .(V) Bu cümlede numaralandırılmış noktalama işaretlerinden hangisi gereksiz kullanılmıştır?
A
I
B
II
C
III
D
IV
E
V
6 numaralı soru için açıklama 
Soru 7
Yaptığımız en büyük hata şudur ( ) Her zaman dünyaya eğlenmek için geldiğimizi düşünürüz ( ) bunun böyle olmadığını kavrarsak bütün zorluklara katlanırız ( ) Bu cümlede parantezle ( ) belirtilen yerlere, aşağıdaki noktalama işaretlerinden hangisi sırasıyla getirilmelidir?
A
(.) (,) (.)
B
(:) (,) (.)
C
(:) (;) (.)
D
(:) (,) (!)
E
(;) (,) (.)
7 numaralı soru için açıklama 
Soru 8
Ağlarım ,(I) ağlatamam ,(II) hissederim ,(III) söyleyemem. Dili yok kalbimin ,(IV) ondan ne kadar bîzârım! Hayır ,(V) hayal ile yoktur benim alışverişim. İnan ki her ne demişsem görüp de söylemişim. Bu parçadaki numaralanmış virgüllerden (,) hangisi yanlış kullanılmıştır?
A
I
B
II
C
III
D
IV
E
V
8 numaralı soru için açıklama 
Soru 9
Şudur cihanda benim en beğendiğim meslek ( ) Sözüm odun gibi olsun ( ) hakikat olsun tek ( ) Bu cümlede parantezle ( ) belirtilen yerlere, aşağıdaki noktalama işaretlerinden hangisi sırasıyla getirilmelidir?
A
(.) (,) (.)
B
(:) (,) (.)
C
(:) (;) (.)
D
(:) (,) (...)
E
(;) (,) (.)
9 numaralı soru için açıklama 
Soru 10
Gün gelir bir gün/ Başka bir mevsim, başka bir takvim, başka bir ilişkide/ O eski ağrı/ Ansızın geri teper./ Dilerim geri teper./ Yoksa gerçekten bitmişsinizdir./ Aşağıdakilerden hangisinde virgül (,) bu dizelerdeki göreviyle kullanılmamıştır?
A
Ölü bir yılan gibi yatıyordu aramızda Yorgun, kirli ve umutsuz geçmişim.
B
Munis, sokulgan, hüzünlü resimlerine Lirik sözcüğü en çok yüzüne yakışıyordu.
C
Kanat gibi, tüy gibi, dokunmak gibi Uçucu ve yumuşak seyler geliyordu aklıma.
D
Sanki yaz, birbirimizi görmedigimiz o üç ay, Alıp götürmüştü bir şeyleri hayatımızdan.
E
Koca bir yaz girdi aramıza. Yaz ve getirdikleri. Döndüğünde eksik, noksan bir şeyler başlamıştı.
10 numaralı soru için açıklama 
Soru 11
Sonra çıkıyorsun dışarı ( ) bakıyorsun güneş hâlâ duruyor tepede ( ) Derin bir nefes alıyorsun ve yıllardır kurduğun cümleyi bilmem kaçıncı kez kuruyorsun ( )“Ne yapalım ( ) kısmet değilmiş ( )" Bu parçada pararantezlerle boş bırakılan yerlere konması gereken noktalama işaretleri, ikişerli eşleştirilirse hangi kelimeden sonra gelen noktalama işareti dışta kalır?
A
dışarı
B
tepede
C
kuruyorsun
D
yapalım
E
değilmiş
11 numaralı soru için açıklama 
Sınavı tamamlamak için butona tıklayınız, yanlışlarınız gösterilecektir. Sonuçları al.
11 tamamladınız.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git